+36 30 488 7113 info@ajtoablakguru.com

Először is oszlassuk el a légkamrák számával kapcsolatos tévhitet:

Miszerint: „minél több légkamra van bepréselve az ablak szerkezetébe, annál jobb lesz a szigetelés.”

Egy magára valamit is adó ablakgyártó (és forgalmazó) tiszbában van azzal a ténnyel, hogy egy 70 mm vastagságú műanyag nyílászáró profilt maximum 5 légkamrára szabad felosztani.

Ennek az az oka, hogy minél több kamrát hozunk létre adott beépítési mélység esetén, annál kevesebb légrés -azaz magát a szigetelést végző levegőoszlop – marad. Ennek az lesz az eredménye, hogy van egy nagyon drága és nagyon jó minőségűnek kikiáltott ablakunk, ami a téli hidegben vagy nyári kánikulában nem hozza az elvárt hatást.

Mi az Ajtó – Ablak Gurunál különös figyelmet fordítunk ennek elkerülésére, nyílászáróink leírásában ott a bizonyíték. Nálunk továbbá nincs olyan ablak, amit mi sem szerelnénk be magunknak.

Az ablak merevítése

A következő komponens amit nem árt ellenőrizni, az az ablak megfelelő stabilitásához szükséges merevítővas mérete, vastagsága. Maradva a 70mm beépítési mélységnél, az ajánlott minimum érték 1,5mm.

Erre azért van szükség, hogy ablakunk ellenálljon a hőingadozás okozta nem kívánt hatásoknak, és ne dobja be a törölközőt az első évben.

Nagyobb méretű ablakokhoz például már zártszelvény merevítést ajánlott alkalmazni.

5 légkamránál többel rendelkező ablak beépítési mélysége minimum 80 mm legyen.

Ahhoz, hogy 5-nél több légkamrát kapjunk, és azok érdemben el is lássák feladatukat, minimum 80 milliméteres beépítési mélység ajánlott, de inkább kötelező. Ennél kisebb vastagságú szerkezetben hiába van több légkamra, nem fogja növelni a szigetelést. Viszont a merevítő vastagságát csökkenteni fogja, ami lássuk be nagyon rossz kompromisszum, mivel így még a stabilitás is bizonytalan lesz.

Körültekintőnek kell lenni

Még ha minden szempontot figyelembe veszünk, akkor is belefuthatunk olyan márkába, ami meglepetést fog okozni. Mégpedig a kellemetlenebbik fajtát.