+36 30 488 7113 info@ajtoablakguru.com

Lakásunk vagy házunk szigetelését akkor tekinthetjük megfelelőnek, ha a nyílászárók úgy biztosítják a bejárást, fény bejutását, hogy a benti hőmérséklet minél kevésbé változzon meg. Az általunk forgalmazott ajtóknál a szigetelés az, amire elsődlegesen hangsúlyt fektetünk.

Ennek az az oka, hogy ingatlanunkon általában a bejárati ajtó a legnagyobb nyílászáró szerkezet, így ennek fontossága nem is lehet kérdés.

Mit tud egy jó bejárati ajtó?

A legelső szempont, hogy megfelelően ellen tudjon állni az időjárás viszontagságainak.

Gondoljunk bele: a téli mínuszokhoz képest a nyári 39 fok nagyon nagy különbség fizikailag, annak ellenére, hogy ez a hőmérsékletváltozás hónapok alatt megy végbe. Bár mostanában láttunk már olyan példát, ahol 1 napon belül 18 fokot esett a hőmérséklet.

Ilyenkor az anyagok a fizikaórán meg nem tanult megtanult hőtágulásnak eleget téve változtatják sűrűségüket, amit éveken keresztül bírniuk kell különösebb deformáció nélkül, ráadásul úgy, hogy egy szerkezetbe akár 3 féle anyag is „össze van eresztve”.

Ezen kívül télen, a legnagyobb hidegben az ajtó külső felületét a kinti hideg karcolja, belülről viszont az otthon melege öleli át, amennyiben nem eszkimók vagyunk, és megfelelően fűtjük a lakást.

Biztonság

Az megvan, hogy az autónkon egyszerre akár 3 féle lopásvédelmi funkció is üzemel egy időben? Az első a központi zár, a második a kormányzár, a harmadik pedig az indításgátló, hogy csak az egyszerűbb példáknál maradjunk.

Miért lenne ez másképp a bejárati ajtónál? Mivel a betörések 90%-a a bejárati ajtón történik, ezért a nálunk forgalmazott ajtók minimum 3 pontos biztonsági zárral vannak felvértezve.

Szigetelés

A második leglényegesebb szempont, hogy a bejárati ajtó jól zárjon és megfelelően ellássa a szigetelés feladatás is, biztosítva ezzel állandó hőmérsékletet a bent lévőknek.

Az sem megengedhető, hogy az ajtó körül csukott állapotban huzat keletkezzen, hiszen hiába van jó szigetelés beépítve, ha a egy rés miatt elvész ez a jó tulajdonsága. A modern ajtók kilincsének felfelé emelésével például nem csak a zárásról hondolkodunk, hanem ilyenkor „húzza össze” magát a szerkezet a megfelelő szigetelés biztosításához is.

Szigetelés szempontjából a műanyag ajtók jobbnak bizonyulnak a fából készült példányok közül, mivel már anyagában egy jobb szigetelő közegnek minősül. Ezen kívül az ár az ami mérvadó lehet, ugyanis a műanyag sokkal olcsóbb a fánál. Mivel egyre többen döntenek ezen típusok mellett, a gyártás ipari méretűvé vált, melynek köszönhetően még olcsóbban lehet előállítani az ilyen ajtókat.

Esztétika

Nyilván nem fogunk megvenni egy bűn ronda ajtót a hőszigetelési mutatói miatt, ugyanakkor nem mehetünk el amellet a tény mellett sem, hogy egy szépen kialakított ajtó sokat tud dobni ingatlanunk arculatán. Ha a vásárlás előtt lefényképezzük bejáratunkat, és egy egyszerű telefonos applikációval ráillesztjük a leendő ajtó képét a fotóra, nagy eséllyel kiszűrhetjük a melléfogásokat.

Beszerelés

A fentiek figyelembevételén kívül sok múlik azon is, hogy ki szereli be az ajtót, hiszen az csak akkor fogja megfelelően ellátni feladatát akár 20 éven át, ha a szerelés folyamata rendben volt.

Szakember kiválasztásánál mindenképp nézzünk utána a tapasztalatoknak és szaktudása hitelességének. A piac már akkora, hogy találhatunk márkaspecifikus mestereket is, akikkel biztosan nem lövünk mellé.